Українська|English

Прямуємо дорогою до демократичного європейського майбутнього

"Прямуємо дорогою до демократичного європейського майбутнього"- під таким девізом відбулась 10-та Щорічна асамблея Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Особливістю цьогорічної конференції є символічне відзначення 100-ї річниці національної незалежності п’яти країн Східного партнерства – Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії і України, що, в свою чергу, є хорошим приводом для саморефлексії та переоцінки не лише в питаннях, які стосуються Східного партнерства, але й Європейського Союзу, та в більш ширшому контексті. Ця історична дата є лакмусовим папірцем щодо системних змін в країнах СхП, які балансують між демократією та авторитарними режимами. Водночас, за рік до 10-ї річниці ініціативи «Східне партнерство», а також на півшляху до кінцевого (2020) року виконання 20 очікуваних досягнень Східного партнерства, це важлива нагода для Європейського Союзу серйозно оцінити власну політику в регіоні.

Принципи, на яких засноване Східне партнерство, залишаються актуальними як і раніше, при цьому сьогоднішні геополітичні виклики вимагають більш амбітних підходів та більш активного залучення громадян в забезпечення демократичних прав та свобод, які підтримує та розвиває Європейський Союз.

Разом з партнерами громадянського суспільства з цілого регіону, Щорічна асамблея шукатиме відповіді на питання, як забезпечити сталий, демократичний розвиток та зберегти підтримку та пильність Європейського союзу до регіону. Більше того, нещодавні події показали, що є потреба у залученні громадян та протистоянні реваншу  авторитаризму – присутньому в окремих частинах регіону. Учасники Щорічної асамблеї дізнаються більше про адвокаційні стратегії та процес адвокації, з метою не лише максимально посилити тиск, але й домогтися більшого залучення в процес формування політик та проведення реформ в своїх країнах та за кордоном. В контексті 100-ї річниці незалежності Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії і України, Щорічна асамблея аналізуватиме, як історичний досвід країн ініціативи впливає на їхні політичні траєкторії.

В рамках Аcамблеї відбулось також представлення проміжних результатів проекту “Соціальне партнерство заради рівності” який впроваджується  “Бюро соціальних та політичних розробок” у , партнерстві з Федерацією профспілок України (ФПУ) та Конфедерацією вільних профспілок України (КВПУ), Національною конфедерацією профспілок Молдови ; Науково-Інтелектуальним клубом “Діалог поколінь” (Грузія), а також “Центром розвитку міста Армавір” (Вірменія).

Головними цілями проекту є: забезпечення рівності у трудових відносинах, у тому числі в контексті ґендерної проблематики - посилення експертної підтримки імплементації гендерних планів, створення систему ефективного антидискримінаційного моніторингу та гармонізації національного законодавства відповідно європейських та міжнародних стандартів. Однією з цілей проекту було також підсилення діалогу між усіма акторами сфери рівності та недискримінації у трудових відносинах  країн Східного Партнерства, які охоплюються проектом (Грузія, Вірменія, Молдова та Україна). У проектні заходи були залучені представники урядових інституцій, громадських організацій, наукових інституцій та представників роботодавців та профспілок. В рамках проектних заходів багато уваги було приділено пошуку спільного вектору напрямку у гармонізації законодавства та імплементації антидискримінаційних норм.

В Україні задля посилення впливу проекту та поширення своєї діяльності, організація-лідер ГО “Бюро соціальних та політичних розробок” виступила співзасновником Дорадчої групи з питань сталого розвитку і торгівлі, яка є перспективним адвокаційним інструментом, так і інструментом діалогу з європейськими колегами зі сторони ЄС. Схвальні рекомендації та пропозицію щодо адвокаційної кампанії від Міжнародної конфедерації профспілок та Європейської профспілкової конфедерації отримали представники проекту безпосередньо після його презентації.

 Відповідно до Угоди про асоціацію Україна взяла на себе зобов’язання адаптувати національне законодавство до стандартів та практики ЄС у сфері зайнятості, соціальної політики та рівних  можливостей. Саме громадянське суспільство покликане забезпечити повну синхронізацію застарілого і консервативного українського законодавства до європейського та тим самим активізувати євроінтеграційні процеси.

Про бюро

Бюро соціальних та політичних розробок займається питаннями реформування соціальної сфери та соціального діалогу

Електронна адреса: 
bureau@bureau.in.ua

Фейсбук | Твіттер



Європейський союз, прямуємо разом Unicef Black sea trust for regional cooperation Civil Society Forum КМДА фонд відродження Карітас України