Українська|English

Підписано Меморандум для спільної та консолідованої діяльності «За рівність і недискримінацію у праці»

   Бюро соціальних та політичних розробок  розпочинає реалізацію  проекту «Практики роботи МСП із забезпечення рівності жінок і чоловіків на ринку праці в контексті імплементації директив Ради ЄС» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду "Відродження" в межах грантового компоненту проекту «Громадська синергія» стосовно імплементації шести "гендерних" ініціатив на ринку праці  й  доступі до послуг.

30 червня 2017 року відбувся круглий стіл на тему: «За рівність і недискримінацію у праці» та підписання відповідного Меморандуму для спільної та консолідованої діяльності на захист свободи, справедливості та рівності у доступі жінок і чоловіків до ринку праці та захисту їх трудових і соціальних прав.
   Меморандум ініціювали п’ять організацій: ГО «Бюро соціальних та політичних розробок», ГО «Трудові ініціативи», БО «Київський інститут гендерних досліджень», Конфедерація вільних профспілок України та Науково-дослідний інститут праці та зайнятості населення Міністерства соціальної політики та НАН України. Під час заходу представники громадянського суспільства закликали об’єднуватися та цілеспрямовано працювати над забезпечення рівних прав і можливостей на ринку праці. Зокрема, ініціатори  підписання Меморандуму  переконані у необхідності забезпечення рівного доступу жінкам та чоловікам до набуття фахових навичок, справедливо оплачуваної праці, соціальної інфраструктури та допомоги. В Україні необхідно викорінити усі форми прямої й прихованої дискримінації, а також забезпечити цивілізовані умови праці. Це покращить життя її громадянок та громадян, і  позитивно вплине на економічну та соціальну ситуацію в країні.

   Відкриваючи захід, директорка ГО "Трудові ініціативи" Олена Михальченко зазначила, що створення коаліції є надзвичайно важливою подією, оскільки в трудове та антидискримінаційне законодавство України часто вносяться лише точкові зміни, які, на жаль, не гарантують рівного доступу до справедливо оплачуваної праці, фахових навичок, соціальної допомоги для жінок та чоловіків.

   Ростислав Дзундза, голова правління Бюро соціальних та політичних розробок, зауважив, що співпраця організацій-підписантів Меморандуму почалася ще в рамках цьогорічного подання коаліційного повідомлення до Універсального Періодичного Огляду з прав людини,  про ситуацію та стан дотримання трудових прав жінок в Україні. Поданий звіт має величезне значення, оскільки чітко вказує на системні порушення прав жінок у цій сфері. Крім того, активну підтримку громадським організаціям надають експерти проекту «Громадська синергія» щодо посилення участі громадськості в євроінтеграційних реформах в Україні, зокрема щодо розробки комплексної оцінки Угоди про Асоціацію, а саме  "Імплементація положень щодо рівності та недискримінації в галузі зайнятості, соціальної політики та послуг”.

Марфа Скорик, директорка Київського інституту гендерних досліджень, наголосила на важливості спільних дій, особливо зважаючи на масштабність порушень прав людини у сфері праці, і те, що ще з 2010 року, коли в Україні відбулась адміністративна реформа, держава фактично втратила керівництво за цими процесами, і щойно зараз, поволі, відновлює його. Тому завданням коаліції є залучити до співпраці якомога більше число учасників, НУО, представників профспілок для змін ситуації в цій сфері на краще.

Наталя Левицька, заступниця голови Конфедерації вільних профспілок України та керівниця  Гендерного комітету КПВУ зауважила, що питання гендерної рівності піднімалося серед профспілкових активістів давно, оскільки на практиці нерівність на ринку праці є дуже суттєвою: жінки отримують меншу заробітну плату , не можуть отримати доступ до вищих керівних посад та ін. Михайло Волинець, голова Конфедерації вільних профспілок України звернув увагу щодо ризиків прийняття нового Трудового кодексу для прав жінок.

Леонід Ільчук, заступник директора Науково-дослідного інституту праці та зайнятості населення Міністерства соціальної політики та НАН України, навів статистичні дані щодо гендерної рівності в сфері зайнятості та ринку праці.

Захід відбувся в рамках проекту «Практики роботи МСП із забезпечення рівності жінок і чоловіків на ринку праці в контексті імплементації директив ЄС», який виконує ГО Бюро соціальних та політичних розробок за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду "Відродження" в межах грантового компоненту проекту «Громадська синергія» посилення участі громадськості в євроінтеграційних реформах за допомогою Української сторони Платформи громадянського суспільства та Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства»

Проект передбачає:

- підготовку аналітичних документів «Гендерний аналіз доступу жінок і чоловіків до ринку праці й соціальних послуг”; „Практики роботи Мінсоцполітики у забезпеченні рівності жінок і чоловіків у сфері праці й доступі до послуг”;

- організацію публічних дискусій зацікавлених сторін щодо виконання міжнародних зобов’язань та розвитку політик у відповідних сферах;

- діяльність щодо підвищення суспільної обізнаності та адвокації виконання пріоритетів Угоди про асоціацію, Порядку денного Асоціації  Україна-ЄС та Східного партнерства. 

Це завдання  потребує широкого залучення позитивного міжнародного досвіду країн-сусідів. Показниками розпочатого регулювання стануть відповідні пункти Державної та обласних програм  забезпечення гендерної рівності; а також розробка і прийняття галузевих Планів дій та інших політичних документів, що міститимуть конкретні заходи із забезпечення рівності у сфері праці.

 

 

Про бюро

Бюро соціальних та політичних розробок займається питаннями реформування соціальної сфери та соціального діалогу

Електронна адреса: 
bureau@bureau.in.ua

Фейсбук | Твіттер



Європейський союз, прямуємо разом Unicef Black sea trust for regional cooperation Civil Society Forum КМДА фонд відродження Карітас України